Miért ünnepeljük a farsangot?

A farsangi időszak január 6-tól, Vízkereszttől Húshagyókeddig tart, ami a Húsvétvasárnap előtti 47. nap. A farsang eredete az ókori Rómáig nyúlik vissza, amikor Szaturnusz istent ünnepelték egy hatalmas vígasság sorozattal.

A magyar farsang szó eredete a német polgári körökből ered, de már Mátyás király udvarában is szokás volt itáliai módra megünnepelni a farsangot.

Jellemzően ilyenkor ijesztő ruhákat, maszkokat vettek fel, hogy elűzzék a rosszat és a sötétséget, mely utóbbi a tél velejárója. Megünnepelték a tavaszt és vele együtt a párválasztást is, hiszen a természetben is ilyenkor választanak maguknak párt az állatok is.

Farsang után esküvő

Ahogy manapság a legtöbb fiatal pár tavasztól őszig tervezi a lakodalmat, úgy régen ilyenkor, farsang idején nagyon sok esküvő köttetett, és a Vízkeresztkor megszentelt vízzel hintették meg a menyasszony koszorúját is.

Az ilyenkor tartott esküvőkre utalnak a napok elnevezései is, hiszen a Vízkereszt utáni első vasárnap neve Menyegzős vasárnap volt, és farsangvasárnapon, vagyis vővasárnap az ifjú vő az após számlájára ihatott.

A mulatságokat általában a legények szervezték, és lányok pedig a szívük választottjának bokrétát adtak, és ha a legény elfogadta a felkérést, akkor farsangvasárnapon a kalapjára tűzte azt.

Farsangvasárnapnak a Húshagyókedd előtt lévő vasárnapot nevezzük, népi nevei még a vővasárnap, piroskavasárnap, vajhagyóvasárnap vagy sardóvasárnap. Ezt az időszakot nevezik a farsang farkának, mivel ez már az időszak végét jelenti, közeleg a nagyböjt.

Hétfőn tartották az asszonyfarsangot, amit a farsang farka középső napjának is tartottak. Ezen a napon az asszonyoknak is kijárt a nagy mulatság, dínom-dánom ugyanis férfi módra mulathattak, ihattak alkoholt és nótázhattak kedvükre.

A farsang farkának utolsó napja a Húshagyókedd, ez mindig pontosan Húsvétvasárnap előtti 47. nap, népi nevei még a madzaghagyókedd, húshagyási kedd és farsangkedd is.

Ezen a napon égették el a tél bábuját, a kiszebábot, ezzel azt jelezték, hogy a tél erejének immár vége. Másnaptól, vagyis hamvazószerdától kezdődik a 40 napos nagyböjt időszaka, melynek majd a Húsvét vet véget.

Ajánlott cikkek