A Föld legsűrűbben lakott városai

Minél több ember él a földünkön, annál több a városok, megapoliszok és a felhőkarcolók száma. Európaiként, de főleg magyarként ezek a hihetetlenül hatalmas nagyvárosok inkább csak afféle érdekességnek számítanak, azonban ez a jelenség egy meglehetősen komoly helyzet elé állítja az emberiséget.

Hiszen a bolygónk lassan eléri teljesítőképességének a határát, és erre már jó ideje figyelmeztet az ENSZ, mivel az adatok szerint 2030-ra az emberiség száma oly mértékben megnő, hogy az katasztrófához vezet.

Nekünk kell alkalmazkodnunk bolygónk kapacitásához

Épp ezért, az elmúlt évtizedben sok ország tett törekvést a születésszabályozásra, ám minél szegényebb egy ország, annál nehezebb ezt a tervet megvalósítani és a számokat visszaszorítani. Márpedig a klímakatasztrófa nem vár, tehát sürgősen tennünk kell a félelmetesen növekvő népesség lassításáért.

Ezzel együtt is, egyes felmérések azt mutatják, hogy egyes földrészeken, mint pl. Európa és Skandinávia, a népesség folyamatosan elöregszik.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a következő évszázadra a föld népessége meghaladja majd a 10 milliárdot, amely rendkívüli terheket fog róni bolygónkra, hiszen ennyi emberre még élelmiszert előállítani is nagy feladat.

Nézzük az öt legnépesebb várost tehát.

Az ötödik Mexikóváros (Mexikó) 21,7 millió lakossal, összehasonlításképpen ez nagyjából tízszer annyi ember mint Budapest lakossága.

A negyedik helyen Sao Paulo (Brazília) áll 22 milliós populációval; a harmadik helyet pedig egy ismert kínai város, Shanghai foglalja el 27 millió lakosával.

Indiába kell mennünk, hogy megnézzük a világ második legsűrűbben lakott városát, ugyanis Delhiben 30,2 millió ember él, nagyjából háromszor annyi, mint egész Magyarországon. És a Föld legnépesebb városa Tokió, amit 37,3 ember mondhat otthonának.

Ajánlott cikkek