7 ok, amiért a málna fogyasztása nagyon jót tesz neked

A málnát egész évben tudjuk élvezni, akár frissen, akár fagyasztva. Ez a gyönyörű gyümölcs nem csak finom és sokoldalú, de nagyon nagy előnyünk származik belőle, ha étkezési szokásunk részévé válik.

Íme, a málna 7 egészségügyi előnye, továbbá egyszerű módszerek arra, hogyan csempésszük bele a különböző ételekbe, akár frissen, akár fagyasztva.

A málna rengeteg tápanyagot tartalmaz

Egy bögrényi málna az ajánlott napi C-vitamin bevétel több, mint 50 százalékát biztosítja, amely erősíti az immunrendszert, szebbé varázsolja a bőrünket, valamint segíti a kollagéntermelést.

A málna ezek mellett mangánt és K-vitamint is tartalmaz, melyek szerepet játszanak a csontok egészségében. Kisebb mennyiségben ugyan, de tartalmaz még E-vitamint, B-vitamint, magnéziumot, rezet, vasat és káliumot is.

Alacsony a cukortartalma

Hatalmas előnye a málnának az, hogy az egyik legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, egy bögrényiben mindössze 5 gramm található. Nagyszerű választás lehet ez mindazok számára, akik édesszájúak, viszont szeretnék minimalizálni a cukorbevitelüket, illetve még nagyobb előny azoknak, akik cukorbetegek.

Antioxidánsban gazdag

A málna egy antioxidáns bomba. Ehhez kötik a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az elhízás alacsonyabb arányát. A málna antioxidánsai csökkentik a gyulladást, mely a korai öregedés ismert kiváltó oka. Természetes védőanyagok is találhatóak benne, melyek javítják a DNS-t és meggátolják az ízületi gyulladásos fájdalmat kiváltó enzimeket.

Megelőzheti a rákot

A málna antioxidánsai és gyulladáscsökkentő vegyületei csökkentik a rákos sejtek szaporodását. Kutatások kimutatták azt is, hogy a málnában található fitonutriensek, mint az ellagitanninok valójában segíthetnek a rákos sejtek elpusztításában.

Magas rosttartalommal rendelkezik

Egy bögrényi málna 8 gramm rostot tartalmaz, ami a napi minimális cél egyharmada. Ennek a magas rosttartalomnak köszönhetjük azt is, hogy a málna nettó szénhidráttartalma 7 grammra csökken bögrénként.

A rost hozzájárul a teltségérzethez, csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a jó emésztést. A málna rostja továbbá hozzájárul a jótékony bélbaktériumok virágzásához is, ami erősíti az immunrendszerünket, ráadásul a hangulatunkra is pozitív hatással van.

Segíthet a cukorbetegség megelőzésében

Az Illinois-i Technológiai Intézmény új tanulmánya által, kiválasztottak 32 20 és 60 év közötti személyt, akiknek három reggelit kellett elfogyasztaniuk.

Minden étkezés hasonló volt a kalóriák és a makrotápanyagok tekintetében, viszont eltérő mennyiségű málnát tartalmaztak. Az egyik nem tartalmazott málnát, a második egy bögrényit, a harmadik pedig két bögrényit.

A kutatók arra jutottak, hogy azok számára, akiknél fennáll a cukorbetegség veszélye, több málna fogyasztása csökkentette a vércukorszint kezeléséhez szükséges inzulin mennyiségét. A vércukorszint tehát alacsonyabb volt azoknál, akik két bögrényi málnát fogyasztottak, mint azoknál, akik egyet sem.

A málna élesíti az agyat és fokozza a memóriát

A málna segít leküzdeni az oxidatív stresszt, ami lényegében sejtkárosító szabad gyökök termelése és a szervezet azon képessége közötti egyensúly felborulása, mely a káros hatások ellen küzd. Az oxidatív stressz kiváltó tényező az olyan betegségekben, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, ezért is a málna a legjobb táplálék, mely támogatja agyunkat.

A bogyókban található flavonoidok javítják a koordinációt, a memóriát, sőt a hangulatunkat is. A málna tökéletesen kitisztítja az agyműködési zavarokhoz kötődő mérgező fehérjéket.

Hogy vigyük be a málnát az étkezésünkbe?

A málna számos étel gyönyörű és ízletes kiegészítője, édes és sós ételekben egyaránt megállja a helyét. Hozzáadhatja a zabpehelyhez, salátákhoz, köretekhez és desszertekhez is. Enyhén pépesítve színes mártást tudsz készíteni belőle, amit bármivel össze tudsz kombinálni, legyen az palacsinta, sült hal, vagy akár sült zöldség, egy biztos, nagyon jól fog passzolni mindenhez.

Ajánlott cikkek