Miért érdemes naponta olívaolajat fogyasztani

Ha valaki igazán szereti a salátákat, az minden bizonnyal tart otthon valami finom üveg olívaolajat. Ma már elképzelni sem lehet, hogy ne tegyünk a friss salátára ebből a csodálatos nedűből.

Az olívaolajat az olajfa terméséből préseléssel állítják elő. Minősége szerint több fajta olajat ismerünk: közönséges szűz olívaolaj, szűz olívaolaj és extra szűz olivaolaj. Az extra szűz olívaolaj az első mechanikai sajtolásból ered, és mint ilyen, ennek a legjobb a minősége.

A szűz olívaolaj már a második préselésből származik, ezért csökken a minősége az extra szűzhöz képest. A harmadik préselés eredménye a közönséges szűz olívaolaj, a sima olívaolaj pedig már nem tisztán mechanikai préselés eredményeként jön létre, tehát ennek a leggyengébb a minősége.

A minőségibb olaj drágább, de egészségesebb

Mivel az extra szűz olívaolajnak a legjobb a minősége, ezért az élettani hatásai is ennek a legjobbak. Érdemes tehát ezt választani, még akkor is, ha ez a legdrágább. Kedvező hatásai közül nézzünk most meg néhányat.

Csökkenti a koleszterinszintet, de a triglicerid és “jó” koleszterinszintet nem befolyásolja. Ha egészségesen akarunk táplálkozni, akkor a napi kalóriabevitel legalább 15%-ában telítetlen zsírsavakat kell beépíteni az étrendünkbe.

Legjobb salátákon, nyersen fogyasztani, de akár főzhetünk is vele. Kiváló csontritkulás megelőzésében is, valamint az emésztést segíti és könnyíti. A gyomor számára valóságos felüdülést jelent, mivel a gyomorfekély ellen hatékony védelmet nyújt. A bőrszárazság ellen is kiváló, a belőle készült szappan remekül hidratál.

Ajánlott cikkek