Mit tegyünk ha nem tudunk aludni?

Van olyan, hogy az ember életében nagyjából rendben mennek a dolgok, a család egészséges, a munkahelyen sincsenek gondok, valahogy mégsem tudunk elaludni. Ebben segít most cikkünk, avagy tuti tippek a gyors elalvásra.

Az egyik alaptétel, hogy ha sok szellemi munkát végzünk, szánjunk egy kis időt – ha lehet minden nap – némi fizikai mozgásra is. A fizikai fáradtságtól hamarabb el fogunk tudni aludni, és mélyebben, pihentetően alszunk majd.

Mielőtt lefekszünk aludni, ugyanúgy nyújtsunk egy kicsit, mintha edzni készülnénk. Elég néhány másodpercet rászánni az egyes izomcsoportokra. Kezdjük a lábfejünknél, és csináljuk végig a nyújtógyakorlatokat egészen a fejünk búbjáig.

Amint ezzel megvagyunk, feküdjünk hanyatt az ágyban, képzeljük el, hogy verőfényes idő van, heverünk a vízparton, érezzük a naptej és a víz illatát – nem kell hozzá néhány perc és már alszunk is!

Készítsünk alvás menetendet

Közvetlen lefekvés előtt ne együnk már, de esetleg egy könnyű turmix remek ötlet lehet. Ha például fahéjat teszünk egy kis görög joghurtba, és mandulatejjel összeturmixoljuk, finom smoothiet kapunk, ezekben az alapanyagokban csupa olyan dolgok találhatók, amik segítenek az elalvásban.

A rendszeres sport mellett a jógalégzés elsajátítása is remek ötlet, hiszen megnyugszunk és ellazulunk tőlük ezáltal hamarabb elalszunk, és álmunk mélyebb, nyugalmasabb lesz.

Aztán, ma már nagyon sok szakember rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy este lefekvéskor a telefont tegyük le. Nagyon sok negatívum árad a hírekből, a közösségi portálokból, amelyek nem hagynak minket elaludni, vagy éppen nyugtalan álmunk lesz tőle.

Az úgynevezett alvásmenetrend is nagyon hasznos tud lenni, mivel az emberek többségének nincs, vagy hektikus alvási szokásai vannak. Márpedig az alvás menetrend nem csak a gyerekeknek fontos, hanem nekünk felnőtteknek is.

Lefekvés előtt egy órával ne nézzünk már híradót, kapcsoljuk ki a laptopot, ne foglalkozzunk a munkával, és az sem árt, ha bizonyos alvás előtti rituálékat dolgozunk ki.

Ajánlott cikkek