Valentin-nap a Föld körül

A Valentin -nap, vagy Bálint-nap tulajdonképpen egybeesik egy pogány ünneppel, az úgynevezett Lupercaliával, amikor is az ókori rómaiak a tavasz és termékenység ünnepét ülték.

Erre épült rá a mai Bálint nap, bár tulajdonképpen a három vértanú Bálint nevű mártír közül nem egyértelmű, hogy melyik szerepel a hagyományban.

A magyarság körében ez a hagyomány sosem terjedt el igazán, bár a letelepülő németség magával hozta, és gyakorolták is, a magyarok mégsem vették át ezt a hagyományt. Létezik egy úgynevezett bálintkereszt, amelyet frászkeresztnek is hívtak, mivel nyavalyatörésnek ellen hordták, még a magyarok is.

A világ különböző tájain, különböző módon ünneplik

Nézzük hogyan ünneplik a Bálint napot szerte a világon az emberek. Angliában a Valentin-napnak már a 15. század óta megvannak a hagyományai. E napon a szerelmesek küldenek egymásnak verseket és képeslapokat.

A Valentin-napi hagyományokat a kivándorlók is megőrizték, és ők terjesztették el Amerikában, ahonnan viszont a második világháború alatt Európába érkező katonák hozták be.

Németországban 1950 óta ünneplik a Valentin-napot, Nürnbergben ekkor tartották az első Valentin-napi bált, amit azóta is megtartanak. A németek mindazonáltal visszafogottan ünneplik ezt a napot, nem viszik túlzásba a giccseket sem.

Olaszországban a tavak és hidak közkedvelt randihelyek e napon, mivel lakatot tesznek ki, hogy szerelmüknek ekként állítsanak emléket.

Ráírják a nevüket ezekre a kis lakatokra, vagy ha esetleg ráfér egy kis fénykép is, akkor felragasztják, majd a lakatot rögzítik valami alkalmas helyen. Ezután mindkét fél beledob egy-egy kulcsot a vízbe és kívánnak valamit.

Ezzel szemben Finnországban a barátok köszöntik egymást ezen a napon, és képeslapot küldenek, vagy kisebb ajándékkal lepik meg egymást.

Japánban ezzel szemben teljesen más az ünnep ilyenkor, ugyanis a hölgyek csokoládét ajándékoznak a szerelmüknek, amit egy hónap múlva viszonoznak a férfiak, március 14-én van ugyanis a White day, amikor a férfiak a Valentin-napi kedvességért cserébe fehér csokit adnak szívük választottjának.

Egyedül a brazil Valentin-nap tér el lényegesen, ugyanis ott június 12-én tartják.

Ajánlott cikkek